Intelligent Fitness

GRUNDTRÆNING ▶ Mobilitet & Stabilitet 💪 DANS ▶ Rytmik & Motorik 🎵 Kontakt os i dag på 📞 23 24 86 12 📫 charlotte@intelligentfitness.dk ▪ SORØ

Balletfilm 2018-2019

Girl blogpostfoto balletfilmDer har i de senere år og qua balletfestivalen i 2018 været fokus på ikke bare ballet, men også Bournonville – ballettens store stamfader i Danmark. Det er der kommet en del nye Bournonville-film ud af. Samtidig – efter den meget kendte ballerina-og balletfilm “Black Swan” – kom der i foråret 2019 en mere kontroversiel udgave af samme tema, nemlig filmen “Girl”. Og så er Nureyev på spil igen. Læs om det hele + anmeldelser og link til filmene her nedenfor.

2019: “Ballettens Digter” af Liv Thomsen

Det er lige så meget en historisk film som en dansefilm, for den sætter August Bournonville ind i en historisk og politisk sammenhæng i 1800-tallets guldalder i København. Meget fin, interessant og oplysende film. Og min yndlingsballetkritiker (og gamle ballethistorielærer) Erik Aschengren er med som levende og engageret fortæller. Kan stærkt anbefales. Se filmen her.

2017/2018: “Bournonville Legacy” af Signe Roderik

Tre kortfilm om Bournonville fra forskellige vinkler:

“Bournonville Today”: Om Bournonvilles romantiske balletter, hans trinsprog og særlige, legende, musikalske stilart samt hans fremhævelse af den mandlige danser som hovedrollefigur, som fx James i Sylfiden. Her får du også et gensyn med den humoristiske Jockeydans. Se filmen på Filmstriben her.

“The Art of Silence”: En sjældent set film om en central del af Bournonvilles scenekunst: karakterdansen. En danser er næsten også en skuespiller – se og forstå det ordløse sprog – mimen – i filmen her. Se filmen på Filmstriben her.

“When I Dance”: Ballet som kunstart set fra to balletbørns perspektiv. Balletbarns-livet virker noget hårdere nu, end det jeg kan huske – man ser fx de unge mennesker ligge i “planken” og lave virkelig hård fitness ud over deres ballettræning – tænk at det skulle være nødvendigt. I anden halvdel af filmen tegnes og fortælles handlingen i 3-4 af de største handlingsballetter – meget velegnet til børn, der skal i teatret og se ballet – eller andre, der bare gerne vil have handlingen “skåret ud i pap”. Se filmen på Filmstriben her. PS. Apropos børn og ballet, så er Bournonvilles “Et Folkesagn” en supergod førstegangs-ballet med et underholdende fantasiunivers af hekse, trolde, elverpiger, prinser og prinsesser.

2019: “Girl” af Lukas Dhont

Jeg har ikke selv set filmen, men Gerd Trærup, Sorø Balletforenings formand, har – og her kommer hendes anmeldelse:

Filmen “Girl”, som gik i biograferne i foråret 2019, er den belgiske instruktør Lukas Dhonts debut, ligesom det også er hovedrolleindehaveren Victor Polsters første film.

Den handler om den 15-årige transkønnede Lara, som bor sammen med sin far og sin lillebror. Lara er i gang med en hormonbehandling, som skal føre frem til en kønsskifteoperation. Hun har et brændende ønske om at blive balletdanserinde, og familien flytter til en by, hvor der ligger en eksklusiv balletskole, som Lara optages på. 

Mange af filmens scener foregår på balletskolen, hvor man følger Laras kamp for at transformere sig fra at være en mandlig danser til at være en kvindelig.  Kan hun lære at stå på tå, når hun først er kommet i gang som 15-årig? Har hun overhovedet den fornødne smidighed?

Der er ingen problematisering af Laras kønsskifte i filmen. Hendes far støtter hende helhjertet, og læger og psykologer kommer udelukkende med velmente råd. Alligevel efterlades Lara ensom i sin kamp med sig selv og sin krop, og her fungerer balletten som en meget spændende dimension i filmen, fordi hendes kamp for at lære at danse som en kvinde bliver det ydre billede på den psykologiske proces.

Victor Polster, som var 15 år, da filmen blev indspillet, er en meget talentfuld danser, og det er med til at give filmen troværdighed, at han selv danser alle scener. 
Filmen fik 4 priser på sidste års Cannes – festival, ligesom den har vundet flere europæiske priser, og den er blevet udråbt til at være et mesterværk. Det skyldes ikke mindst Victor Polsters helt usædvanlige præstation.

Filmen er absolut anbefalelsesværdig – også selvom man visse steder næsten ikke kan bære at se med – og hvis man er balletinteresseret, er den ydermere spændende, fordi det er usædvanligt at se en film, hvor ballet fungerer som det ydre udtryk for en indre handling. 

Hvis du vil læse mere om “Girl”, finder du Informations anmeldelse her og filmmagasinet Ekkos anmeldelse her. Jeg kan ikke finde “Girl” online nogen steder endnu, men måske kommer den online senere – det håber jeg, for jeg vil rigtig gerne se den – selv om den lyder barsk. PS. Tak til Gerd for anmeldelsen.

2018: “Nureyev” af de engelske brødre Jacqui og David Morris

En fantastisk god og dybdegående dokumentarfilm om den legandariske (og af nogen kaldt verdens bedste danser) russiskfødte Rudolf Nureyev, der hoppede af til vesten under den kolde krig for at forfølge sin passion for frihed og dans. Filmen blev også vist i min hjemby Sorø, hvor jeg gav en kort introduktion – og kunne fortælle, at jeg som ung balletaspirant faktisk har mødt Nureyev til morgentræning en enkelt gang under et af  hans besøg i København – det var stort dengang … og sjovt at kunne fortælle om nu. Hvis ikke du har set filmen, kan det nås endnu – den findes nemlig online på Blockbuster her.

Faktisk kommer der endnu en Nureyev-film til efteråret 2019: “The White Crow” – så vidt vides en spillefilm, der kommer til at gå i forskellige danske biografer. Sorø Balletforening vil nok forsøge at få den til Victoria Teatret – Sorøs lokale biograf. Mon ikke det kan lykkes, når nu de også viste dokumentarfilmen – der er i hvert fald en fast skare af ballet- og kulturinteresserede i Sorø. Jeg skal helt sikkert se den, hvis den kommer.

God filmsommer – og gode sommerfilm – til alle!

 

One comment on “Balletfilm 2018-2019

  1. Pingback: Nyhedsbrev september 2019 | Intelligent Fitness

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

This entry was posted on 10/07/2019 by in Ballet, Uncategorized and tagged , , , , , .
Balletforening Danmark
%d bloggers like this: